(098) 333-37-97
(050) 619-49-34
0
0

Ваш кошик порожній :(

Потужність стільникового сигналу

Величина, яку вимірюють або прогнозують у місці прийому, є потужність передачі мобільного сигналу . Це означає, що вона знаходиться на відстані від антени, що передає. Така величина, найчастіше, є показником рівня сигналу або потужністю поля, що оцінюється. Вона вимірюється як потужність сигналу, який отримує антена, або сила прийому сигналу поля з відривом. Потужні передавачі, якими користуються в радіомовленні, найчастіше використовують величину дБ мілівольт на метр ( дБмВ/м ). Для більш слабких пристроїв, наприклад телефонів, використовується величина дБ-мікровольта метр (дБмкВ/м) або децибелах, як показник прийому в один милливатт (наприклад 70дБм). Найчастіше радіус дії в стільникових мережах зовсім невеликий, через це потужність передавачів радіостанцій не така вже й велика.

Максимальна потужність, яку мають передавачі мобільних пристроїв стандарту GSM 900, всього 2 Вт. А пристрої, які встановлюють на автомобілі, мають 8 Вт потужності. У стандарті є 4 класи потужності, від 800 мВт – до 8 Вт.

Якщо говорити про стаціонарні станції, то проміжок значень потужностей досить великий. Якщо порівняти стільникові телефони стандарту GSM 900 та GSM 1800, то ми побачимо, що GSM 1800 у 2 рази слабший. Такий чинник впливає споживання енергії, і автономність роботи моделей. Також радіус дії даних моделей набагато менше, ніж у передавачів стандарту GSM 900, який аж у 16 разів більше.

Давайте розберемо приклад звичайної міської станції, що передає, з покриттям в 2 км. Її потужність може становити 20-30 десятків ватів на сектор. Така величина присутня на виході передавачів, оскільки завдяки спеціально спрямованій дії антени сила випромінювання може перевищити 100 Вт. Це, практично, рівносильно працює з відчиненими дверцятами, НВЧ печі.

Можна сказати так, що від щільності обладнання мобільної мережі залежить те, скільки вашого телефону потрібно потужності для утримання з'єднання під час розмови. А якщо Ви перебуваєте в русі, то ще більше. До того ж, не забуваємо, що телефон постійно знаходиться біля голови та вуха. У свою чергу, така річ, як ретранслятор, працює у високому діапазоні. Але не варто переживати, оскільки його випромінювання не стосується людини, воно передається від одного ретранслятора до іншого. Але навіть така міць не зрівняється з випромінюванням, яке поширюють великі телевізійні та FM вежі.

Взяти навіть Ейфелеву вежу, вона видає випромінювання в сотні кіловат, і вважається однією з найшкідливіших у світі.

У селах і невеликих селищах таке випромінювання може бути в рази більше через додатково встановлені підсилювачі сигналу. Збільшення дальності сигналу.

Проаналізувавши інформацію від виробників спеціальних вимірювальних приладів, виявилося, що максимальна потужність на виході передавача доходить до 30 Ватт, при 1800 МГц, і 300 Ватт, при 900 МГц. Але насправді ці показники знаходяться в районі 70-80 Ватт. На перший погляд показник досить високий. Адже мобільні та фіксовані приймачі мають високу чутливість. На якість сигналу впливають різні перешкоди, як будівель, дерев і т.д. на шляху між станцією та пристроєм. Навіть опади у вигляді дощів або снігу можуть впливати на якість сигналу і відчутно знижувати його показники на 20-30 дБ. Якщо спуститися в підвал, або метро, сигнал буде рівносильний сигналу на відстані 30 км.

Через виняткові різноманітні умови передачі сигналів, було вирішено, що потужність передавачів повинна регулюватися до умов, що виникли. Саме через це, якість зв'язку та сигналу в телефоні, безпосередньо залежать від сигналу, що передається. І в реалі це не завжди ті показники, які обіцяє виробник.

Давайте розглянемо приклад, при передачі сигналу з моря, тому що попереду немає перешкод, приміщень, а лише безмежні простори, система GSM буде максимально ефективна. Але не варто покладатися на мобільний зв'язок під час краху корабля, оскільки інші судна не зможуть прийняти сигнал про лихо, і прийти на допомогу. Варто згадати, що з'ясувати місцезнаходження мобільного телефону набагато складніше, ніж радіотелефон. У відкритому морі неправильно чекати якісного сигналу в радіусі 70-80 км, який забезпечується за допомогою 25 Вт станціями. Але за хорошої погоди на узбережжі Нормандії можна зафіксувати сигнал від 4 англійських мереж, які знаходяться в 120 км.

Все це говорить про те, що сигнал досягає мобільного пристрою протягом проміжків часу в 0,577 мс. При швидкості 300 тисяч км/с, радіохвилям достатньо 0,233 мс, щоб пролетіти 70 км (туди-назад) між базовою станцією та телефоном. Це просто нонсенс, який відбувається внаслідок тимчасового мультиплексування ТБМД, при цьому радіус дії складає 35 кілометрів.

За межами радіусу дії пакети бітів, які пускає мобільний телефон, потрапляють на базову станцію тоді, коли станція вже не чекає на них, і приймає сигнал від іншого телефону. Дивує те, що якщо повільно віддалятися від узбережжя, зв'язок може несподівано перерватися, навіть якщо секунду назад апарат показував високий рівень сигналу.

Такі ситуації, нерідко, зустрічаються і на твердому ґрунті, але тільки в гористій місцевості. Тільки навпаки, можна ловити якісний сигнал навіть за радіусу більше 35 км. Так як на височини, де відсутні будь-які перешкоди, сигнал легко поширює свою дію за межі 35 км.

Також слід бути уважним, при наборі номера 112 для виклику служби порятунку можна потрапити до пожежників сусіднього району. Це зумовлено тим, що базова станція знаходиться в радіусі 20 км, але перед нею немає перешкод. А потрібний Вам сигнал може розташовуватися в 2 км, але станція може бути захована за пагорбом.

Наразі існують різноманітні технічні методи, які збільшують радіус сигналу вдвічі, але для цього доведеться пожертвувати пропускною спроможністю базової GSM станції. Заповзятливі австралійці проводили дослідження, які підтверджують такі цифри.

Також трапляються випадки, коли відмінна якість сигналу фіксується в найнесподіваніших місцях, наприклад, біля підніжжя високої гори. Таке явище може протриматися кілька секунд, а потім сигнал знову пропадає. Але варто буквально на міліметр відсунути антену телефону, як сигнал одразу обривається.

В наш час, під час нових інновацій та технологій, величезна кількість вишок-ретрансляторів сприяє передачі якісного сигналу по всьому світу. Але все ж таки, ще залишилися, зовсім дикі та непрохідні місця, де покриття немає зовсім. А щодо нашої рідної місцевості, у багатьох селах, якісний зв'язок або відсутній, або існує на дуже низькому рівні. Така правда життя, собівартість стільникової вежі занадто висока, і ніхто не зводитиме її спеціально для невеликого селища з населенням в 100-200 чоловік.

Хорошій якості прийому також можуть заважати сусідні вишки, що знаходяться в радіусі дії сигналу. І навіть деякі будівельні матеріали, які зараз широко використовуються при масштабному будівництві, можуть негативно впливати на якість сигналу та швидкість його передачі. Такі фактори можуть впливати навіть на сильний та якісний сигнал, що вже говорити про слабкий сигнал у 20 кілометровому радіусі.

Найчастіше від нестачі якісного сигналу страждають великі приміщення, як лікарні, промислові склади, багатоповерхові офіси або заводи.

Така проблема особливо гостро стоїть у мереж, робота яких заснована на високих частотах, тому що такі сигнали гаснуть швидше при зіткненні з перешкодами.

Такий показник як рівень SAR – це характеристика величини електромагнітного випромінювання різних моделей стільникових телефонів. Ні для кого не секрет, що мобільні телефони безпосередньо впливають на організм людини. На сьогоднішній день вчені з усього світу сперечаються і проводять багато дослідів, а все спрямоване на те, щоб довести або спростувати вплив мобільних телефонів на здоров'я людини. При чому одні стверджують, що випромінювання, яке видають телефони, роблять просто колосальний, негативний вплив на людину, а інші, у свою чергу, стверджують, що випромінювання знаходиться в межах норми, і ніяк не шкодить. Кому вірити? Вирішувати вам.

Що таке випромінювання SAR?

Простими словами, SAR (Specific Absorption Rate) – це кількість поглинання випромінювання людиною. SAR вимірюється у Ваттах на кілограм (Вт/кг).

На упаковках виробників телефонів зазвичай вказується максимальна кількість SAR, але в реальному житті і на практиці така кількість досягається дуже рідко. Адже телефон не завжди працює на максимальній потужності, це буває під час виклику або прийняття дзвінка. У звичайному режимі телефон буде мати низький рівень SAR.Низький рівень SAR.