(098) 333-37-97
(050) 619-49-34
0
0

Ваш кошик порожній :(

Китайський 6G показав швидкість 1 Тбайт/с на новому типі міліметрових хвиль

Інженери з Університету Цінхуа та Шанхайського університету досягли рекордної швидкості бездротової передачі інформації за допомогою нового типу міліметрових хвиль. Використовуючи експериментальну 6G-мережу, вчені відправили 1 терабайт даних на відстань в один кілометр всього за одну секунду, повідомляє SCMP. Автори пояснили свій успіх «новим виміром у бездротовій передачі даних» — вихровими міліметровими хвилями, які раніше не використовувалися в радіозв'язку через свою хаотичність.

6G Интернет

Розробники реалізували свій експеримент в одному із комплексів для проведення зимових Олімпійських ігор у Пекіні. Команда застосувала унікальний передавач для створення сфокусованого вихрового променя та високопродуктивну приймальну установку для прийому та обробки сигналу. Новий сенсор змусив вихрові хвилі обертатися у трьох різних режимах і таким чином нести більше інформації. У той же час, друга система «ловила» і швидко декодувала всі вхідні дані.

В результаті вчені отримали станцію бездротової передачі, що працює на швидкості 1 Тбайт/с . За словами учасників проекту, лише одна така бездротова лінія здатна одночасно транслювати понад 10 тис. відеопотоків у високій роздільній здатності. Це рекорд не тільки в порівнянні з популярними 4G-мережами, але і з найсучаснішими 5G-станціями — нова 6G-мережа працює приблизно в 20 разів швидше, заявили розробники.

Як пояснили вчені, сучасні мобільні пристрої покладаються на електромагнітні хвилі, які поширюються «подібно до брижів у ставку». Інформація від цих хвиль рухається вгору і вниз - з математичної точки зору хвилі такого типу працюють лише у двох вимірах. У той же час вихрові хвилі, застосовані в новому експерименті, пропонують тривимірну форму, що нагадує смерч.

Головна проблема вихрових хвиль полягає в тому, що їх розмір збільшується з відстанню - чим більше дистанція до приймача, тим складніше вловити всю необхідну інформацію. Але з новим передавачем китайським інженерам вдалося сфокусувати вихрові промені і точно направити їх із точки «А» до точки «Б». Цей підхід прискорить комерціалізацію 6G та відкриє безліч нових застосувань для бездротових мереж, упевнені вчені.

«Найцікавіше — це не лише швидкість. Йдеться про запровадження нового фізичного виміру, який може призвести до абсолютно нового світу з майже необмеженими можливостями», — розповів один із авторів проекту. Він також додав, що зараз комерційне розгортання 6G призначене на 2030 рік, але завдяки новій системі китайські військові зможуть запровадити цю технологію у свої проекти значно раніше.